Burenoverlast: hoe maak ik dit bespreekbaar bij de buren?
Ondervindt u hinder van uw buren, ga dan eerst zelf met hen praten. Het is mogelijk dat zij er zich niet eens bewust van zijn dat ze overlast veroorzaken.
Waar moet u op letten?
- Ga het gesprek over de overlast vroegtijdig aan. Als u er lang mee wacht loopt de irritatie alleen maar op.
- Zoek een voor beide partijen geschikt moment uit en neem rustig de tijd voor een gesprek.
- Praat alleen op een moment dat u zich kalm voelt, anders loopt u de kans dat u dingen zegt waar u later spijt van krijgt.
- Bedenk vooraf wat u wilt gaan zeggen en denk alvast na over een mogelijke oplossing van het probleem.
- Vertel duidelijk en vriendelijk welke overlast u ervaart. Een voorbeeld verheldert de klacht.
Wel doen
Voorbeeld: Ik heb last van harde muziek, vooral als ik net uit mijn werk kom en even bij wil komen. Ik zou graag met jullie willen bespreken of we daar een oplossing voor kunnen vinden.
Niet doen
Voorbeeld: Jullie draaien altijd van die harde muziek en dat ben ik helemaal zat!
- Als uw buren boos reageren, probeer dan zelf rustig te blijven. Achter boosheid zit vaak schrik, angst of schaamte. Als u kalm blijft dan is de kans groot dat uw buren ook tot bedaren komen.
- Probeer samen met uw buren tot een oplossing te komen en maak duidelijke afspraken. Zet deze zo mogelijk samen kort op papier, zodat u beiden later weet wat er precies is afgesproken.
- Bij geluidsoverlast is het ook een idee om de buren uit te nodigen om eens bij u te komen luisteren hoe hun geluid bij u te horen is.
- Vraag aan de buren of zij op hun beurt overlast van u ervaren
Deskundige hulp
Mocht u er samen toch niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de coördinatoren van Buurtbemiddeling. Zij en hun deskundige buurtbemiddelaars helpen u kosteloos verder om de problemen met de buren op te lossen.