It takes a village to raise a child
Er is geen ouder die zijn of haar kind helemaal alleen opvoedt. Sommige ouders hebben tijdelijk extra ondersteuning of wat lucht nodig, maar missen mensen in hun omgeving die even kunnen bijspringen. Een steunouder helpt dan.
Steunouders zijn vrijwilligers die ouders helpen door een dagdeel per week of per twee weken hun kind op te vangen. Zo heeft de ouder even tijd voor zichzelf, krijgt het kind wat extra aandacht en neemt de stress in het gezin af. En dat is goed voor ouders én kinderen.
Er zijn allerlei oorzaken waardoor ouders tijdelijk hulp kunnen gebruiken. Dat kan een ziekte zijn, een impactvolle gebeurtenis of een kind dat bijzonder veel aandacht vraagt. Vaak voorkomt de steunouder dat er zwaardere hulp nodig is. Voor de ouders is de steunouder laagdrempelig: zie het als een soort oma, opa, tante of oom waar het kind even terecht kan. Steunouders hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.
Zoek je een steunouder?
Je wilt zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Zo nu en dan heb je even rust nodig. Maar er is niemand in je omgeving waarop je een beroep kunt doen. Een steunouder kan dan helpen.
Een steunouder vangt je kind een dagdeel per week of per twee weken op. Zo krijgt je kind aandacht en kun jij even op adem komen. Een steunouder kan een gezin zijn, een echtpaar of een alleenstaande. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de opvoeding.
Bekijk in dit filmpje hoe het werkt
Kan ik steunouder worden?
Een Steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!
Iedereen die het leuk vindt om met kinderen te zijn en graag iemand helpt, kan steunouder worden. Ben je flexibel en communiceer je makkelijk? Dan zoeken we jou!
Voordat je start, krijg je een kennismakingsgesprek en dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen (dit is verplicht). Ben je akkoord bevonden? Dan volg je een (digi)training van Steunouder, waarin je handvatten krijgt en andere steunouders ontmoet. Onze Steunoudercoördinatoren Jitske en Marianne begeleiden de start en de match. Voordat je start, krijg je een kennismakingsgesprek en dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen (dit is verplicht). Ben je akkoord bevonden? Dan volg je een (digi)training van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zeist, waarin je handvatten krijgt en andere steunouders ontmoet. Onze steunoudercoördinator Jitske en Marianne begeleiden de start en de match.
Steunouder worden of meer informatie?
Lees meer in onderstaande folders of neem contact op met Jitske en Marianne.
Steunouder Zeist is aangesloten bij Stichting Steunouder Nederland.