Op verschillende manieren werkt MeanderOmnium aan een veilig klimaat voor alle betrokkenen. In het Protocol Ongewenste Omgangsvormen wordt beschreven hoe we omgaan met ongewenst gedrag.
Vertrouwenscontactpersoon
Vrijwilligers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen kunnen rechtstreeks contact opnemen met een externe vertrouwenspersoon: Erik Uitenbogaard. Erik werkt onafhankelijk en kent de organisatie goed.
Vormen van ongewenste omgangsvormen zijn: pesten, (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie. Ook vermoedens van misstanden of schendingen van integriteit zoals omkoping, diefstal, fraude, machtsmisbruik of chantage kunnen aanleiding zijn om een gesprek te willen hebben met een vertrouwenspersoon.
In het gesprek met de vertrouwenspersoon staan anonimiteit en vertrouwelijkheid centraal en wordt samen gekeken welke oplossingen mogelijk zijn om de ontstane situatie te stoppen. De externe vertrouwenspersoon is er als een collega of leidinggevende geen optie is.
Voor het maken van een afspraak kan je rechtstreeks contact opnemen met
Erik Uitenbogaard.
Vertrouwenscontactpersonen
Heb je te maken met ongewenste omgangsvormen, maar weet je nog niet goed wat je daarmee moet of wil?Dan kan het een idee zijn om contact op te nemen met één van de vertrouwenscontactpersonen.
Binnen MeanderOmnium zijn twee beroepskrachten aangewezen als vertrouwenscontactpersoon. Een vertrouwenscontactpersoon is hét laagdrempelige aanspreekpunt rondom sociale veiligheid voor zowel medewerkers binnen MeanderOmnium als de klanten. Zij fungeren als eerste opvang voor iedereen die te maken heeft met (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, biedt steun en geeft informatie over de mogelijke vervolgstappen. De vertrouwenscontactpersonen zijn er ook voor wie beschuldigd wordt van ongewenst gedrag.
De huidige vertrouwenscontactpersonen zijn:
Carolien Bruinink
Wilbert van de Hoeven