Sámen iets doen en elkaar ontmoeten, dat is wat haar drijft.
Op Open Monumentendag organiseerde ze een fietsspeurtocht voor basisschoolleerlingen en hun ouders. Hun ingevulde stempelkaart konden ze verzilveren voor een pannenkoek van Brams Pannenkoeken. Petra weet haar weg naar ondernemers en sponsoren in Den Dolder te vinden, want naast vrijwillige inzet is er soms ook financiering nodig, zoals voor de pannenkoeken.
De gemeente Zeist stelt wijkbudgetten beschikbaar voor initiatieven in wijken en buurten, als die de leefbaarheid ten goede komen. Een aanvraag hiervoor doe je via welzijnsorganisatie MeanderOmnium. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen plannen ook financieel mogelijk gemaakt worden.
Zo is er afgelopen voorjaar op initiatief van Petra (en mensen van www.dendolder.nl) een Buurtbiebjes-project in Den Dolder gerealiseerd. Verspreid over 13 voortuinen vind je deze Buurtbiebjes, gevuld met diverse boeken. De biebjes zijn herkenbaar aan hun vorm en gemaakt door dagbestedingorganisatie Reinaerde. Voor de financiering van de biebjes werd er door het wijkteam wijkbudget toegezegd. Reinaerde ging aan de slag en de eerste biebjes werden geplaatst. ‘Wat het in mijn geval extra makkelijk maakte, was dat de factuur van Reinaerde direct werd betaald door MeanderOmnium en ik zelf dus niks hoefde voor te schieten’, aldus Petra. De buurtbiebhouders houden contact met elkaar via een appgroep, buurtbewoners zorgen voor vulling van de kastjes. Kortom: een goed voorbeeld van een mooie sámenwerking in Den Dolder.
Of Petra nog nieuwe plannen heeft? Ook al wil ze het wat rustiger aan gaan doen, er zou zomaar weer een nieuw idee voor Den Dolder kunnen ontstaan, zegt Petra lachend. Ze verwijst inwoners van Den Dolder en omgeving naar de website www.dendolder.nl . Daar vind je een overzicht van alle sociale activiteiten. Ook vind je hier meer informatie over de historie van het dorp en kun je jezelf aanmelden als vrijwilliger of deelnemer, bv van het pas opgerichte koor.
Ook een goed idee voor jouw buurt?
Wijkgericht Werken stimuleert initiatieven uit de samenleving die de leefbaarheid ten goede komen. De gemeente Zeist stelt daarom wijkbudget beschikbaar. Heb jij een goed idee voor jouw wijk? Wie weet kan het wijkteam het plan financieel ondersteunen vanuit het wijkbudget. Het gaat in principe om éénmalige subsidies tot max € 500,- Kost het initiatief meer? Neem dan contact op.
Het aanvraagformulier vind je hier. Hulp nodig bij het invullen of vragen over het wijkbudget? Neem dan contact op met de sociaal werker in de wijk waar je woont.
Foto: Kokkie Pauw voor www.dendolder.nl