Op 80-jarige leeftijd een eigen Podcast!

609 keer bekeken 0 reacties

Een 80-jarige vrouw gaf aan een wens te hebben: "Ik zou nog wel een podcast willen maken over mijn leven." Een aantal jongeren van Launch your Future wilden graag nog een podcast opnemen. De match was snel gemaakt!

Toen mevrouw, 80 jaar oud, gebeld werd met de vraag of zij een afspraak wilde maken voor een 75 plus huisbezoek, lachte ze dat weg. “Ik geloof nooit dat jullie nog iets voor mij kunnen doen. Ik ben aan het einde van mijn leven en er is niets meer dat een vrijwilliger kan betekenen voor mijn geluk’’, zo zei ze aan de telefoon. Hoe anders bleek het te zijn…

Telefoniste Marianne liet het er niet bij zitten, iets in deze mevrouw raakte haar en maakte dat ze bleef doorvragen. Uiteindelijk, misschien zelfs omdat mevrouw hoopte dat daarmee de kous af was dan omdat ze het een realistische wens vond, noemde ze: “Nou, als er dan toch iets is dat ik moet verzinnen, dan zou ik wel een podcast over mijn leven willen maken. Zodat als ik er straks niet meer ben, mijn kinderen en kleinkinderen mijn levensverhaal kennen. Maar dat zal vast niet lukken…”.

Hoe gaaf, om juist de talenten en leefwereld van jongeren in te zetten om deze vraag te beantwoorden

Direct na dat telefoontje liep Marianne binnen bij de collega’s van de vrijwilligerscentrale. Karla, projectleider Maatschappelijke Stages en Launch Your Future, werd direct enthousiast. “Wat een prachtige, out of the box vraag van deze mevrouw! En hoe gaaf, om juist de talenten en leefwereld van jongeren in te zetten om deze vraag te beantwoorden. Dat moet toch lukken!”.

Launch Your Future, een maatschappelijke diensttijd voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud, heeft op dat moment diverse groepen. Eén van die groepen  richt zich vooral op het maken van filmpjes voor op sociale media, een workshop over podcast maken hadden ze nét gehad. Het opnemen van een podcast was nog één van de wensen van deze groep, maar een onderwerp was er nog niet. Met deze concrete vraag van mevrouw, was een match snel gemaakt.

Een groepje van drie enthousiaste jongens en meiden ging, onder begeleiding van een coach, in gesprek met mevrouw. Besloten werd om naast geluidsopnames, ook beeldmateriaal te gebruiken. Beelden van mevrouw die verteld, ondersteund door foto’s, vormen een mooie nalatenschap.

Vildan, één van de jongeren: “Bij de voorbereiding wist mevrouw niet van ophouden, ik dacht echt: wat wil je de dag van de opname vertellen als je nu al alles uitgebreid vertelt en weer herbeleeft?”

Op 30 oktober was de officiële opname. Vildan vertelt: “Nog even alles doorspreken, rollen verdelen, opbouwen en we konden aan de slag! Ik werd de interviewer, een rol die ik graag wilde en ook goed bij mij past. De opname zelf vond ik super tof, het ging echt heel goed. Ook al ging ik wat te snel soms en stamelde ik wel een beetje in het begin. Al met al was ik superblij na afloop. Mevrouw vertelde het goed, alsof ze het moment weer herleefde, dit vond ik leuk om te zien. Ze nam ons echt mee in haar leven.”

Het uiteindelijke resultaat is gedeeld met mevrouw en uiteraard met haar kinderen en kleinkinderen. Haar zoon en kleinkinderen zijn dankbaar voor dit mooie resultaat. Zoon: “We hebben er een blijvende, bijna tastbare herinnering bij.”

Dit verhaal leert ons maar weer eens dat de kracht van samenwerken, elkaar kennen, korte lijnen en durven te vragen enorm is. Samen krijgen we veel voor elkaar, zelfs wensen die in eerste instantie onrealiseerbaar lijken.

Het 75+ huisbezoekproject eindigt binnenkort. Heeft u niet deelgenomen, maar zou u eigenlijk toch wel willen? Dan kunt u zich alsnog aanmelden, uiterlijk tot en met 15 april a.s. Dit kan eenvoudig door te bellen naar MeanderOmnium, telefoonnummer 030-694 04 00 met de vermelding 75+ huisbezoek of door te mailen aan: 75plushuisbezoek@meanderomnium.nl  

 

X (voorheen Twitter)

0  reacties

MeanderOmnium

030 - 694 04 00
(maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur)

info@meanderomnium.nl

Laan van Vollenhove 1014
3706 AH Zeist

 

Postbus 153
3700 AD Zeist

Alle locaties van MeanderOmnium

Blijf op de hoogte!

         

Onderdeel van MeanderOmnium

Vrijwilligerscentrale Zeist logo

Steunpunt Mantelzorg Zeist logo

Cookie-instellingen