Afaaf uit Syrie

1019 keer bekeken 0 reacties

Afaaf, 56 jaar, uit Syrië vertelt over haar integratietraject in Zeist.

“Ik ben in 2014 naar Nederland gevlucht uit Syrië, ik was lerares in Syrië en sinds 2015 woon ik in Zeist.  Stichting Vluchtelingenwerk heeft mij toen twee jaar lang begeleid.  Zij hebben alle praktische zaken voor mij geregeld. Ik heb me intensief ingezet om Nederlands te leren, want ik voelde me zo klein omdat ik de taal niet begreep. Ik heb Nederlands eerst zelf met de computer en vertaalprogramma’s een beetje geleerd. Daarna ben ik naar school geweest voor inburgering en ik heb mijn inburgeringexamens in één keer gehaald.

Maar ik had nog wel ondersteuning nodig bij de weg vinden in Zeist. Ik kwam een keer Souad Belouchi, een sociaal werker van MeanderOmnium, tegen in de wijk. Na een kennismaking vond ik het fijn om mijn vragen aan haar te stellen, want zij luisterde naar mij en zij begreep mij.  Door regelmatig contact met haar, heeft zij mij in contact gebracht met andere vrouwen uit de wijk en met organisaties die mij verder geholpen hebben met taal en andere zaken. Ik heb een taalcoach gehad en Ik heb verder veel informatie gehad over activiteiten en organisaties zoals het Wegwijs café, CJG en het Taalhuis. Mijn sociaal netwerk werd steeds breder en ik kreeg meer zelfvertrouwen. Souad  heeft mij ook gestimuleerd om in mogelijkheden te denken en positief te blijven ondanks moeilijke tijden, soms verdriet, heimwee naar mijn land, naar mijn familie en mijn fijne leven dat ik daar had.

Daarnaast heeft Marthe van Ardenne van de Vrijwilligerscentrale mij begeleid naar vrijwilligerswerk. Kortom, ik ben erg dankbaar voor de ondersteuning van MeanderOmnium. ik ben nu gemotiveerd om mijn leven in Nederland verder op te bouwen. Ik heb leren fietsen, ik heb zelfs mijn rijbewijs gehaald én ik ben vrijwilligster bij basisschool Op Dreef als klassenassistent. Dat vind ik hartstikke leuk want het past bij mijn beroep als lerares. Ik vind het belangrijk om actief te zijn, dan voel ik me gerespecteerd en gewaardeerd”.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

MeanderOmnium

030 - 694 04 00
(maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur)

info@meanderomnium.nl

Laan van Vollenhove 1014
3706 AH Zeist

 

Postbus 153
3700 AD Zeist

Alle locaties van MeanderOmnium

Blijf op de hoogte!

         

Onderdeel van MeanderOmnium

Vrijwilligerscentrale Zeist logo

Steunpunt Mantelzorg Zeist logo

Cookie-instellingen