Vrijwilliger centraal: Anneke Strietman

146 keer bekeken

Anneke Strietman geeft Stoelyoga aan ouderen in de Koppeling. Lees hier verder.

Tekst: Ams Slemmer en Gesina van der Veen

In WSP De Koppeling ontmoeten we vrijwilliger Anneke Strietman om haar te spreken over haar vrijwilligerswerk. Daar begon Anneke in 2022 de activiteit stoelyoga met 8 deelnemers. Dat is een aangepaste vorm van yoga, waarbij men de oefeningen kan doen zittend op een stoel of met steun van een stoel. Inmiddels zijn er 25 enthousiaste deelnemers. We zijn benieuwd naar het verhaal achter deze succesvolle activiteit. 

Anneke is sinds 2021 vrijwilligster bij MeanderOmnium. Na een intensieve ziekteperiode kon Anneke voor haar re-integratie niet terecht bij haar werkgever. “Ik heb me toen gericht op wat ik het liefste doe: yogales geven. In WSP ‘t Binnenbos ben ik gestart met stoelyoga, omdat dit ook voor oudere deelnemers toegankelijk is. Helaas waren door Corona veel deelnemers huiverig om te komen en bloedde het dood.”

Op verzoek van MeanderOmnium is ze in 2022 opnieuw gestart met een groep, deze keer in WSP De Koppeling. “We zouden het eerst een maand op proef doen. We zijn gestart met 8 deelnemers, de tweede bijeenkomst waren er al 15. Een proefperiode was dus niet nodig.”

Anneke vervolgt: “De deelnemers komen niet alleen voor de beweging, maar ook om andere mensen te ontmoeten. Er zijn veel deelnemers die beperkte contacten hebben. Stoelyoga is een middel om mensen uit hun isolatie te halen. Als het een keer niet doorgaat, vinden deelnemers dat echt jammer. Ik probeer ook mensen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld als ze bij elkaar in de buurt wonen.” Zo draagt stoelyoga bij aan de aanpak van eenzaamheid.

Ik zie dat deelnemers genieten,
ze gaan met een goed gevoel naar huis

Anneke straalt uit, dat dit vrijwilligerswerk haar veel voldoening geeft. “Ik zie dat de deelnemers genieten, ze gaan met een goed gevoel naar huis. Het is voor mensen belangrijk dat ze gezien worden. Als ze er een keer niet zijn geweest, laten we weten dat we hen hebben gemist. En als iemand langere tijd afwezig is, bel ik  op om te vragen hoe het met hem of haar gaat.”

Bijzonder is dat Anneke dit als vrijwilliger doet, terwijl ze ook als professional yogales geeft aan individuele klanten en verschillende groepen. Ook bij die groepen is zij heel betrokken.
De groep in De Koppeling blijft eens per maand napraten met een kopje koffie of thee. Deelneemster Tess bakt iedere keer iets lekkers voor deze gelegenheid. Dat is toevallig ook de keer dat wij er zijn. We mogen meegenieten van de lekkere muffins.

Als we afscheid nemen van Anneke, zien we dat er nog dames zijn gebleven met een drankje en een bakje nootjes. Ze vertellen dat de stoelyoga beweging en rust geeft. Bij het laatste deel van de les raken ze zo ontspannen, dat ze echt van de wereld zijn.
Over Anneke zijn ze zeer positief: “Het is een leuke vrouw en ze doet het fantastisch. Zet er maar een kroontje bij, ze verdient het”.


 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

MeanderOmnium

030 - 694 04 00
(maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur)

info@meanderomnium.nl

Laan van Vollenhove 1014
3706 AH Zeist

 

Postbus 153
3700 AD Zeist

Alle locaties van MeanderOmnium

Blijf op de hoogte!

         

Onderdeel van MeanderOmnium

Vrijwilligerscentrale Zeist logo

Steunpunt Mantelzorg Zeist logo

Cookie-instellingen