Ontmoeting centraal in Week tegen Eenzaamheid

180 keer bekeken

In heel Nederland wordt van 28 september tot en met 4 oktober de Week tegen Eenzaamheid gehouden. Deze week staat in het teken van bewustwording en het stimuleren van ontmoetingen.

 

Eenzaamheid kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, en heeft aantoonbare gevolgen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Gemeente Zeist roept daarom op tot actie en biedt diverse mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en sociale contacten aan te halen.

Wethouder Laura Hoogstraten benadrukt dat de Week tegen Eenzaamheid vooral draait om ontmoeting: "Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Het kan soms een drempel zijn om eropuit te gaan en anderen te ontmoeten. Daarom zijn de activiteiten tijdens deze week zo waardevol. Met de activiteiten, zoals buurttafels, creatieve middagen, of gezamenlijk soep eten, kom je onder de mensen."

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober zijn er tal van activiteiten in Zeist om ontmoeting en verbinding te stimuleren. Het volledige programma is te vinden op www.zorg4zeist.nl/eenzaamheid, of via onderstaande PDF.

Reizende Tentoonstelling
In Zeist wordt gedurende de komende maanden een reizende tentoonstelling gehouden met portretten en verhalen over eenzaamheid. Deze portretten laten zien dat eenzaamheid in verschillende vormen voorkomt en mensen van alle leeftijden kan treffen. De tentoonstelling begint in de Week tegen Eenzaamheid in het gemeentehuis, en zal later dit jaar te zien zijn op diverse locaties, waaronder zwembad Dijnselburg, kunstenhuis Idea, het Torenlaantheater en de wijkservicepunten van MeanderOmnium.

Recente cijfers laten zien dat 1 op de 7 volwassenen in Nederland zich sterk eenzaam voelt, terwijl nog eens 1 op de 3 Nederlanders er af en toe mee te maken heeft (Bron: Gezondheidsmonitor 2022, GGD'en, CBS en RIVM). Eenzaamheid kent vele gezichten en kan variëren van behoefte aan een breder sociaal netwerk tot verlangen naar diepgaandere relaties.

In Zeist is een Signaalpunt tegen Eenzaamheid opgericht. Voelt u zich eenzaam of maakt u zich zorgen over iemand anders? Bij het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Zeist kunt u hulp vragen of ondersteuning inschakelen. Een zorgprofessional van MeanderOmnium zal contact opnemen. Eenzaamheid kunt u melden via www.zeist.nl/eenzaamheid of telefonisch via 030 694 04 14. U kunt ook persoonlijk contact opnemen en uw bezorgdheid delen.

Samen Tegen Eenzaamheid
De gemeente Zeist heeft zich in 2019 aangesloten bij het landelijke actieprogramma "Eén tegen eenzaamheid" van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit programma richt zich op het eerder signaleren en bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid werken samen binnen dit programma om eenzaamheid terug te dringen. Voor tips over het bestrijden van eenzaamheid, bezoek de website: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/hulp-bij-eenzaamheid.

Bron: gemeente Zeist, ministerie VWS/ eentegeneenzaamheid

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

MeanderOmnium

030 - 694 04 00
(maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur)

info@meanderomnium.nl

Laan van Vollenhove 1014
3706 AH Zeist

 

Postbus 153
3700 AD Zeist

Alle locaties van MeanderOmnium

Blijf op de hoogte!

         

Onderdeel van MeanderOmnium

Vrijwilligerscentrale Zeist logo

Steunpunt Mantelzorg Zeist logo

Cookie-instellingen