Waar de een tegenslag of verdriet na verloop van tijd een plekje kan geven, wordt het voor de ander steeds lastiger om positief te blijven. Deze negatieve gedachten kunnen dan overgaan in gevoelens van eenzaamheid. Dit kan iedereen overkomen. Wat zijn de signalen van eenzaamheid en hoe kun je iemand helpen als je vermoedt dat die persoon zich eenzaam voelt?
Stel je voor, je buurvrouw is een jaar geleden haar partner verloren. Het verdriet en gemis zijn groot. Vlak na het overlijden kreeg ze veel hulp en steun. Van haar kinderen, familie en vrienden. Een jaar later staan zij niet meer elke week op de stoep. Ze bellen minder om even te vragen hoe het met haar gaat. De laatste tijd merk je aan je buurvrouw dat ze in een negatieve spiraal zit. Het lijkt alsof ze niet goed voor zichzelf zorgt. Je staat in dubio, je wilt je niet opdringen. Maar je maakt je ook zorgen.
Signalen
Er zijn verschillende signalen die erop kunnen duiden dat iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart.
Lichamelijke signalen: iemand ziet er de laatste tijd slecht uit, zorgt niet goed voor zichzelf of praat steeds vaker over klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Zo ken je die persoon helemaal niet.
Psychische signalen: iemand praat steeds meer over gevoelens van zinloosheid, verdriet of boosheid.
Sociale signalen: je ziet dat iemand steeds minder sociale contacten heeft en steun van vrienden of familie mist.
Gedragsmatige signalen: het valt je op dat iemand zich steeds meer terugtrekt en mensen op afstand houdt. Of dat iemand de laatste tijd veel drinkt en steeds ongezonder gaat leven.
Deze signalen betekenen niet automatisch dat iemand zich eenzaam voelt. Maar het kan er wel op duiden. Vaak gaat er een ingrijpende, persoonlijke levensgebeurtenis aan vooraf.
Wat kun jij doen?
Als je ziet dat iemand in jouw omgeving worstelt met iets in zijn of haar leven, wacht dan niet af. Begin het gesprek. Een simpele ’Hoe gaat het met je?’ kan al veel voor iemand betekenen. Neem de tijd en stel je open, eerlijk en nieuwsgierig op. Geef geen mening, advies of oplossing, maar luister naar die persoon. Blijf doorvragen en vul het verhaal niet voor de ander in. Luisteren en er zijn voor iemand kan veel betekenen.
Het kan in een klein gebaar zitten. Een kopje koffie drinken, een gesprekje in de supermarkt, zomaar een kaartje sturen of iemand helpen bij het tuinieren. Samen iets doen verbindt en dat werkt beide kanten op.
Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Je kunt dat niet voor een ander oplossen, maar het gesprek aangaan is een goed begin.
Signaalpunt tegen eenzaamheid
Je kunt ook een signaal afgeven bij het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Zeist. Dat kan op www.zeist.nl/eenzaamheid, of door te bellen naar 030 694 04 14. Een sociaal werker van MeanderOmnium legt contact met de persoon waar jouw signaal over gaat. Meer informatie vind je hier