Minister in Binnenbos voor 75+ huisbezoekproject

365 keer bekeken

Op woensdag 21 april bezocht demissionair minister Hugo de Jonge het Binnenbos om zich te laten informeren over het 75+ huisbezoekenproject en onze aanpak tegen Eenzaamheid in Zeist.

Het 75+ huisbezoekproject maakt onderdeel uit de lokale aanpak ‘Eén tegen eenzaamheid', die ondersteund en gedeeltelijk gefinancierd wordt door het ministerie van VWS. De gemeente Zeist heeft het project opgezet in samenwerking met meerdere organisaties in Zeist. Welzijnsorganisatie MeanderOmnium coördineert het project. In verband met corona kunnen ouderen die zich aanmelden naast een huisbezoek ook kiezen voor bellen, beeldbellen, een gesprek in een wijkcentrum of een wandeling.

Tijdens het werkbezoek maakte Hugo de Jonge eerst een wandeling met mevrouw Elzelien Cleusters (76). Zij is al enige jaren weduwe en had zich aangemeld voor het huisbezoek. Zij vertelde de minister hoe zij de afgelopen periode heeft ervaren en wat haar ervaring is geweest met het huisbezoek.

In ontmoetingscentrum Binnenbos Zeist werd de minister ontvangen door burgemeester Koos Janssen. De minister sprak met een aantal ouderen van burgerinitiatief stichting Vrienden van het Binnenbos. Zij vertelden hem hoe zij in deze tijd met elkaar in contact blijven en ook over het initiatief de Gouden Koets, een vervoersmiddel om minder mobiele ouderen in de wijk te vervoeren. Dit initiatief heeft hen geholpen om uit de eenzaamheid te komen. Sommige ouderen zijn nu zelf ook actief als huisbezoekvrijwilliger.

Na dit gesprek ging de minister via een beeldscherm in gesprek met een aantal van de (bijna 50) vrijwilligers die zich voor dit project inzetten, waaronder studenten van de Vrije Hoge School in Zeist en medewerkers en directieleden van pensioenuitvoerder PGGM. Minister Hugo de Jonge: “Het is duidelijk dat de huisbezoeken verrijkend zijn. Voor alle partijen. Voor de ouderen is het fijn om opgezocht te worden en een luisterend oor te krijgen. Maar zelf leren we ook van hun wijsheid en lessen. En door actief bij mensen over de drempel heen te stappen, wordt die drempel lager. Een prachtig voorbeeld. Zo zou elke gemeente het moeten doen.”

Aan het eind van het werkbezoek werd de minister geïnformeerd over de brede aanpak tegen eenzaamheid voor ouderen en jongeren. Wethouder Marcel Fluitman sloot digitaal aan bij het gesprek: “Zo’n 30 organisaties uit verschillende geledingen zijn aangesloten bij de brede Coalitie tegen eenzaamheid in Zeist. Met veel energie zetten zij samen de schouders eronder, met een diversiteit aan vrijwilligers vóór een diversiteit aan mensen die die hulp nodig hebben.”

Zo kent Zeist het Signaalpunt tegen Eenzaamheid, een laagdrempelige ingang om signalen over eenzaamheid te delen. Ook Aysma kwam aan de orde, een beweeggroep voor oudere migrantenvrouwen en tot slot JoinUs, een project om jongeren te ondersteunen die eenzaam zijn.

Lees hier verder

Lokale aanpak Zeist  #eentegeneenzaamheid

Aanpak MeanderOmnium

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

MeanderOmnium

030 - 694 04 00
(maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur)

info@meanderomnium.nl

Laan van Vollenhove 1014
3706 AH Zeist

 

Postbus 153
3700 AD Zeist

Alle locaties van MeanderOmnium

Blijf op de hoogte!

         

Onderdeel van MeanderOmnium

Vrijwilligerscentrale Zeist logo

Steunpunt Mantelzorg Zeist logo

Cookie-instellingen